Werk-Portfolio

In mijn portfolio worden verschillende projecten weergegeven waar ik tijdens mijn carrière maar met name in mijn eigen tijd aan heb gewerkt.
Mocht u ook ergens tegenaan lopen waar u graag een oplossing voor zou willen hebben? Neem gerust contact op, wellicht kunnen we gezamenlijk tot een oplossing komen.

De roltrap

Het seriematig vervangen van lampen was iets dat normaliter met de hoogwerker gedaan werd maar doordat er 1 minder beschikbaar kwam voor het verzorgingsgebied werd besloten om de lage lichtmasten (tot 4 mtr. L.p.h.) met de ladder te gaan doen. Ik sjouwde met de ladder en mijn collega met de steekwagen met lampen; dat sjouwen werd ik al gauw zat, dus heb ik wielen aan de ladder gemaakt en vervolgens ook nog een paar beugels bedacht om de dozen met lampen aan de ladder te hangen en na het testen hiervan hebben we twee van die ladders zo gemaakt en gingen we 2 x zo snel.


Palentrekker

Het uit de grond trekken van lage lichtmasten (tot 4 mtr. L.p.h.) gebeurt door een gat te graven voor de lichtmast en de kabels uit de mast te halen en vervolgens met de hand de mast uit de grond te trekken. Voorgaande is niet zo best voor de rug want je hebt niet alleen het gewicht van de mast en armatuur (aluminium gaat redelijk, maar staal is echt zwaar) en vervolgens zit het onderste gedeelte van de mast soms behoorlijk vast in aarde of klei. Als je met twee man aan een mast staat te trekken, dan is dit lastig omdat je geen kracht kan zetten want je hebt geen goede grip nog afgezien van het feit dat het erg raar staat (twee man in omhelzing met lichtmast).

Kortom, soms ontstaan oplossingen wanneer er lichamelijk ongemak in het spel is. Zo ook de palentrekker. Rug- en nekklachten bij het verwijderen van oude lantaarnpalen waren de aanleiding om de werkzaamheden te vereenvoudigen: een ‘dommekracht’ om de paal te verwijderen en eenvoudig te vervoeren in plaats van te tillen.

De eerste oplossing was een constructie van twee halve beugels die in elkaar grijpen met daaraan een stuk buis als handvat. Deze worden om de mast heen aangebracht  en vervolgens kan je hier met twee man aan trekken met gestrekte rug en goede grip. De uitdaging was om dit gereedschap voor verschillende maten lichtmasten geschikt te maken en dat is gelukt door gebruik te maken van kunststof wiggen waarmee de ruimte tussen de lichtmast en de beugel opgevuld kan worden.

Het werken met de paaltrekker uit 1993 is toch best wel zwaar voor de rug en soms krijg je zelfs met dat ding de lichtmast er niet uit. Dus op zoek naar een beter alternatief en die werd gevonden in de vorm van de “farmer jack”. Dit is een krik waarmee je een voertuig (trekker) een meter of hoger op kan krikken (afhankelijk welke grootte “farmer Jack” je hebt). Deze voorzien van een ketting om zo aan de lichtmast te bevestigen en wielen om de mast te kunnen vervoeren nadat hij uit de grond is getrokken en dit voorzag wel in een behoefte en wordt nog steeds gebruikt.


Aansluitkastjestrekker (patent)

Werken met elektra kan gevaarlijk zijn. Voorkomen is hierin zeker beter dan genezen. Bij het wisselen van een lantaarnpaal moet ook de aansluiting losgekoppeld en soms vervangen worden. Om dit te kunnen doen, heb ik in opdracht van de netbeheerder een manier bedacht om het kastje met alle elektra aansluitingen zo veilig en efficiënt mogelijk uit de paal te verwijderen.


Armaturenduwer

Soms is vast ook echt vast. Vuil, roest of afgebroken bevestigingen kosten tijd en ergernis wanneer iets losgemaakt moet worden. En ook hierin geldt weer: goed gereedschap….
De armaturenduwer is speciaal ontwikkeld om vastzittende armaturen (lampenkap in de volksmond) op 3 tot 6 meter soepel los te halen, zeker wanneer de monteur zichzelf even op een ladder of in de hoogwerker moet vasthouden en wel een extra handje kan gebruiken.


Parasol om lichtmast

Het monteren van een onder spanning staande kabel in een lichtmast in de regen is niet veilig en kan derhalve niet gedaan worden tenzij de werkzaamheden droog uitgevoerd kunnen worden. Middels de parasol om de lichtmast is dit dus mogelijk geworden.


Laddervast

Palen zijn nog altijd grotendeels rond. Daardoor is het niet eenvoudig om hier iets tegenaan te zetten zonder dat dit wegglijdt. Ik heb een hulpstuk ontwikkeld waarmee je probleemloos en eenvoudig een ladder tegen bijvoorbeeld een lantaarnpaal aan kunt zetten. Door de driehoekopstelling kan dit zelfs tegen een doorgerotte paal! Hierdoor kun je veilig even bovenin de paal werken, bijvoorbeeld voor het wisselen van een armatuur of lichtbron wanneer er geen hoogwerker geplaatst kan worden. De bevestiging is vanaf de grond te bedienen en kun je dus al regelen voordat je de ladder opgaat.


Contragewicht bij gebruik laddervast

Vervangen van armaturen is vaak een heel gesjouw. Als je pech hebt, moet je aan het begin van een smalle straat parkeren en moet je alle armaturen stuk voor stuk lopend (dus sjouwend) vervoeren. Dit is tijdrovend en zwaar werk.

Met behulp van het ‘contragewicht’ kun je je gereedschap, de armaturen en de lichtbronnen moeiteloos vanaf je bedrijfsauto naar de betreffende plek vervoeren. Je hebt al je spullen in een keer ter plaatse.


Het geprinte deksel (HAK)

Tijdens het plaatsen van de slimme meters komen we in veel meterkasten bij de mensen thuis en we constateren nogal eens dat het deksel wat op de huis aansluitkast (HAK) zit, kapot is vanwege een gat wat er in zit of een hoek die is afgebroken. Deze deksels zijn vaak vanwege de leeftijd van de HAK niet meer leverbaar (kasten van 40 of 50 jaar zijn geen uitzondering) en het gevolg was soms dat in een aantal gevallen de gehele HAK vervangen moet worden. Doordat we nu vervangende deksels kunnen laten printen, is dit dus niet meer nodig.


De sluitstift

Ook sluitstiften worden niet meer gemaakt, maar zijn onontbeerlijk in de meterkast. Gelukkig kunnen deze ook 3-D geprint worden.


Gereedschaphanger

De hele dag sjouwen met volle bak gereedschap is niet meer nodig. Doordat de benodigde gereedschappen nu overzichtelijk binnen handbereik hangen, is er tijdwinst bij het aansluiten v.d. aansluitkast. De haak waar het gereedschap aan hangt, voorkomt insnijden van de buitenisolatie van de grondkabel op de scherpe rand van de lichtmast

%d bloggers liken dit: